Продължават да издирват Боян Петров в Хималаите

07:50, 09 май 18 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма. Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

В момента екипът се намира на около 6000 м. надморска височина, където изчаква подобряване на времето. Той бе сформиран със съдействието на китайските и на тибетските власти по настояване на външното ни министерство.

От непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Външното ведомство е поискало разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров, съобщи министър Екатерина Захариева, която коментира закъснението, с което българските власти научават за изчезването на Боян.

„В постоянна връзка сме и със семейството му, с нашите посланици в Пекин и Делхи, защото се опитваме по всякакъв начин да получим съдействие. Получаваме официална информация от Тибетските алпийски власти в нашето посолство в Пекин. На трети се установява неговото отсъствие, не знам защо тибетските власти информират за това чак на шести. Полагаме всички усилия, но това е голяма височина, и се надявам времето да е с нас“, заяви Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама