Продадоха творби на Моне и Матис за рекордни суми на търг от колекцията на Рокфелер

16:30, 09 май 18 / Любопитно 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Произведения на изкуството от колекцията на милиардера Дейвид Рокфелер бяха продадени за обща сума от над 646 милиона долара през първата вечер от търг, организиран от аукционна къща "Кристис" в Ню Йорк, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

За картината "Момиче с кошница цветя", сътворена от Пабло Пикасо през 1905 г., бяха платени 115 милиона долара - втората най-висока тръжна сума за произведение на художника.

Творби на Клод Моне и Анри Матис бяха продадени за рекордни за авторите им суми. За картината "Водни лилии" на Моне, рисувана в периода между 1914 и 1917 г., бяха платени 84,6 милиона долара. Предишният рекорд за произведение на френския импресионист беше поставен през ноември 2016 г., когато картината му "Купа сено" беше продадена за 81,4 милиона долара.

За рекордната за творба на Анри Матис сума от 80,7 милиона долара беше продадена картината "Полегнала одалиска с магнолии".

Средствата от търга ще бъдат разпределени между редица филантропски организации, подкрепяни от милиардера Дейвид Рокфелер и съпругата му Пеги.

Рокфелер - последният жив внук на основателя на "Стандарт ойл" Джон Д. Рокфелер, почина през март миналата година на 101-годишна възраст. Съпругата му Пеги, за която милиардерът е женен в продължение на над 50 години, умира през 1996 г. През съвместния си живот двойката събира внушителна арт колекция.

Първата вечер от търга на "Кристис" беше ориентирана към творби от 19-и и 20-и век. Изкуството на двете Америки ще бъде в тръжния фокус тази вечер. Участниците ще могат да наддават за произведения на творци като Вилем де Кунинг, Едуард Хопър и Джон Сингър Сарджънт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама