Приемат доклада за продажбата на ЧЕЗ в парламента

08:10, 10 май 18 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите от Временната парламентарна комисия за продажбата на българските активи на ЧЕЗ трябва да приемат доклада за работата си и да излязат с конкретни предложения към различните институции. Очаква се да се поиска от Министерския съвет да преразгледа постановление, свързано със стратегическите обекти за Националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество.

Депутатите ще отправят и препоръка към министъра на енергетиката да предложи критериите, на база на които регулаторът да има право на становище при подобни сделки.

"Министерският съвет да преразгледа едно постановление, в което са стратегическите обекти за Националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество. Това са подстанции, далекопроводи, диспейчърски центрове, които гарантират електроенергия и сигурност на доставките на населението", посочи председателят на комисията Жельо Бойчев, цитиран от БНР.

Предлага се и да бъде направен анализ на работата на специалните служби, добави той. "Това, което получим като информация, не мога да кажа, че задоволява комисията, пък и искаме на база на този случай да бъде разгледано тяхното поведение", допълни Бойчев.

Препоръка има и към енергийния министър - "да предложи критериите, на база на които новите правомощия на регулатора трябва да бъдат прилагани. с последната поправка на Закона за енергетиката дава права на регулатора да дава съгласие с разпореждане на дялове на 20%", добави Жельо Бойчев.

Неприемлив за депутатите е отказът на банките да дадат конкретна информация. "По естество отказът от предоставяне на информация за финансирането не дава възможност да прецениш кой е крайният собственик на активите, т.е. не си наясно кой купува. Може да се окаже, че има скрит собственик", добави председателят на временната комисия за ЧЕЗ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама