Югоизточна Европа трябва да инвестира в нови ядрени мощности, иначе ще внася ток

08:20, 10 май 18 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако не построят нови централи, след 2030 година България и останалите страни от Югоизточна Европа ще трябва да внасят ток, а това ще доведе и до скок на цените на електроенергията както за бита, така и за бизнеса. Това са изводите от доклада на базирания в Лондон "Аналитичен институт" по темите на ядрената енергетика. Разработката ще бъде представена и обсъдена на кръгла маса в столицата, предава БНР. 

Преминаването към използване на по-чиста енергия, което е подкрепено от международни документи, ще се отрази на енергийните пазари в Югоизточна Европа. 

Регионът е особено уязвим, тъй като страните ще трябва да се откажат от въглищните си централи, които произвеждат значителни количества от необходимата им електроенергия. Това, според доклада, заедно с нуждата от значителни инвестиции в нисковъглеродни мощности и растящите цени на емисиите, може да предизвика енергиен дефицит и поскъпване на тока след около десетина години. Този недостиг от своя страна може да забави и затрудни икономическото и социалното развитие и това да се превърне в основен проблем в региона. 

Същевременно възобновяемите източници, въпреки развитието на технологиите, все още не могат да предоставят сигурна базова енергия. Позовавайки се на това, авторите на доклада препоръчват да се инвестира в изграждането на нови ядрени мощности в Югоизточна Европа. Теза, която ще бъде дискутирана на днешната кръгла маса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама