САЩ може да наложат нови санкции на Иран следващата седмица

08:30, 10 май 18 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати могат да наложат още следващата седмица нови санкции на Иран. Говорителят на Белия дом заяви, че Вашингтон ще продължи да налага максимален натиск на Техеран.

След решението на американския президент да изтегли Съединените щати от ядреното споразумение с Иран, санкциите за нови договори влязоха в сила веднага. А за текущите споразумения има преходен период от 90 до 180 дни.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че САЩ ще продължат да работят със съюзниците си, за да гарантират, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Изказването на Матис идва ден след като президентът Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от международното споразумение за Иран. Преди изслушване в сенатската бюджетна комисия той каза, че не предвижда допълнително финансиране след решението на президента за ядрената сделка.

"Не смятам, че ще искам още долари. Ако Иран направи нещо, това е друг въпрос. Но не, не съм дошъл при вас със заявка за допълнително финансиране", каза Матис.

По отношение на Северна Корея министърът на отбраната каза, че има основание за известен оптимизъм относно преговорите със Пхенян, след като Северна Корея освободи трима американски затворници и те отпътуваха за родината си с държавния секретар на САЩ.

Тримата американци благодариха на президента Доналд Тръмп и на държавния секретар Майк Помпео за това, че са успели да ги върнат. Те летят до военновъздушната база близо до Вашингтон, където президентът Тръмп ще се срещне с тях още днес.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама