Губернаторът на Хавай го обяви за зона за природно бедствие заради вулкана

12:10, 10 май 18 / Свят 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Иге обяви района на Пуна за зона на стихийно бедствие във връзка с последствията от изригването на вулкана Килауеа в източната част на остров Хавай. Това беше съобщено от службата за извънредни ситуации на щата, пише БТА.

Щатът е поискал помощи от президента на САЩ за остров Хавай за
покриване на щетите от природното бедствие, се казва в сайта на ведомството в Twitter.

Помощта се иска, за да се покрият разходите по евакуацията на жителите с помощта на хеликоптери, каквито на Хаваите няма в достатъчно количество. Освен това средства са нужни, за да сведе до минимум вредата за икономиката на острова и да се ликвидират по-бързо последствията от изригването. Службата по геофизика на САЩ е предупредила, че може да се очаква поредно изригване на вулкана Килауеа.

Фиксираното стабилно ниво на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има вероятност от потенциални изригвания, придружени от експлозии, през следващите няколко седмици.

Домовете си са напуснали около 2000 жители на застрашения район. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и сгради в региона. Няма жертви в резултат на стихията. Изригването на
вулкана Килауеа стана на 3 май и бе придружено от земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама