Не е ясно дали е подновено издирването на Боян Петров

12:40, 10 май 18 25 653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Все още не е ясно дали издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е подновено. В района духа силен вятър", каза пред „Хоризонт“ Деян Петков от екипа на българина. Очакваше се днес времето да е подходящо за провеждане на спасителната операция, но засега няма промяна в метеорологичните условия.

"Според нас би трябвало да има трима шерпи и трима китайци нагоре по маршрута, които ще се опитат, за пореден ден, да стигнат лагер две. Не можем да се свържем с тях. Други пък казват, че всички са останали в базовия лагер. Времето е същото, както в последните дни – силен вятър, не е подходящо за изкачвания. Надяваме се следобед или утре пак", добави той.

"Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер, който да се включи в спасителната операция. Непалските фирми все още събират необходимите документи, но ако метеорологичните условия са подходящи, Китай ще позволи на хеликоптера да започне издирването незабавно", допълни Петков.

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяване на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров, заяви по-рано представителят на външното министерство на Пекин Гън Шуан.

Боян Петров е в неизвестност от 3-ти май под 8-хилядния връх Шиша Пангма. От два дни шерпи се опитват да достигнат до лагер две, където има вероятност алпинистът да се е укрил от лошото време през последните дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама