6 причини защо да ядем повече нар

19:20, 10 май 18 / Любопитно 25 570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ожесточена е конкуренцията между нара и ананаса за приза най-труден за ядене плод. Да обелим кората на нара може и да не е кой знае каква философия, но червените му пълни със сок зърна ни разказват играта и са истинско изпитание за нервите.

Упражнението определено си заслужава - стига да обичаме този плод. Дори да не ядем нар всеки ден, той определено трябва да бъде сред плодовете ни поне веднъж седмично. А причината се крие именно в ползите му за организма.

Витамини и минерали

Нарът съдържа фибри, протеини, калий, фолиева киселина, витамини С и К. Това го прави перфектно допълнение към всяко здравословно хранене.

Антиоксиданти

Тези специални вещества освобождават организма от свободните радикали, които могат да доведат до много заболявания, включително и рак. С модерния начин на живот, замърсения въздух и непълноценното хранене, подобна детоксикация е повече от необходима.

Със своите полифеноли и антоцианини, нарът ни я предоставя по естествен път. Именно затова се смята, че този плод е добра естествена превенция на онкологичните заболявания.

Сърце

Различни изследвания сочат нара за приятел на нашата сърдечно-съдова система. В плода се съдържа специална киселина, която доказано (с медицински тестове) понижава нивата на холестерол и триглицериди при хора с високи показатели. Така се намалява рискът от запушване на кръвоносните съдове и се подобрява циркулацията на кръв към сърцето.

Стави

Различни изследвания сочат, че нарът влияе положително върху артрити и други подобни възпалителни заболявания на костите. Плодът възпрепятства създаването на ензими в организма, които водят до разграждане на съединителната тъкан.

Бактерии

Нарът е доказал и ползотворното си влияние върху различни микроорганизми в нашето тяло. Той има антибактериален и противогъбичен ефект. Разбира се, не може да очакваме чудеса, когато говорим за упорита кандида например.

Но честата консумация на нар, комбинирана с локално лечение, може да повлияе много по-благоприятно върху гъбичките на ноктите например. Освен това, плодът подобрява състоянието ни при инфекции в устната кухина.

Бонус за мъже

При мъжете нарът има и още един положителен ефект - бори се с еректилната дисфункция. Това се дължи на елиминирането на оксидативния стрес чрез антиоксидантите. Въпросният оксидативен стрес затруднява притока на кръв до различни части на тялото, включително и пениса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама