С 20 % по-малко са дарените храни след отпадането на ДДС

09:00, 03 юни 18 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 20 % по-малко са дарените храни в Българската хранителна банка през изминалата 2017 година. Това съобщи Цанка Миланова, изпълнителен директор на БХБ, по време на Десетата кръгла маса, организирана от Съза по хранителна промишленост към Федерация на научно техническите съюзи. Основната причина за това е, че заедно с отпадането на ДДС за дарени храни е въведено специално етикетиране на този вид продукция, което е обезсърчило фирмите да даряват. „Желаещите да предоставят храна трябва задължително да обозначат дарението и да посочат, че то не е предназначено за пазара. Много от тях предпочитат да унищожат храната, вместо да я предоставят на банката, тъй като етикетирането излиза по-скъпо“.

Текстовете трябва да отпаднат или да се променят, защото в момента законът причинява допълнителни тежести, според Цанка Миланова.

Над 680 хил. т храна се унищожава всяка година у нас, а поне половината от това количество е годно за консумация. „Вместо това тя може да бъде дарявана на хората, но законът се явява пречка“, казва Миланова.

 Тя сподели още, че с въвеждането на промените с отпадането на ДДС се е целяло именно да се насърчат повече производители да даряват храна, но се е получило точно обратното, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама