Звезден рожденик: Рафаел Надал

11:51, 03 юни 18 / Свят 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува тенисистът Рафаел Надал и навършва 32 години!

Рафаел Надал Парера е роден на 3 юни 1986-а година в испанския град Манокар, разположен на остров Майорка. Към дата 11 септември 2017-а година е №1 в Световната ранглиста по тенис. Има пет поредни и общо десет титли от Ролан Гарос.

Сред неговата рода са имали известни личности. И двамата му чичовци са били свързани със света на спорта: Мигел Анхел е известен футболист, който играе за клуб „Майорка“ и „Барселона“, а Тони Надал, братът на баща му е работил като треньор по тенис на корт. Тони запалва Рафа по тениса когато той е едва тригодишен. Той е и човекът, който го научава да играе с лявата ръка, въпреки че не е левичар. Първоначално Рафаел е раздвоен между тениса и футбола, но окончателно решава да прави кариера в тениса, когато дванадесетгодишен печели Европейското първенство за деца до 12 годишна възраст.

През 2002-а година Надал участва на първия си турнир от АТП Тур в Майорка и печели първия си мач там – срещу парагваеца Рамон Делгадо. Така той става едва деветият тенисист, който печели среща от турнир на АТП преди да навърши 16 години.

През 2005-а Надал окончателно се нарежда сред най-добрите тенисисти в света. Испанската сензация печели цели 11 турнира, с което счупва рекорда на Матс Виландер за най-много титли, спечелени от тийнейджър за един сезон (девет през 1983-а година). Завършва годината на второ място в ранглистата, нещо, което тийнейджър прави за първи път след Борис Бекер през 1986-а година, и става първият испанец в историята на толкова предна позиция в крайното класиране за годината.

Двата ключови мача в кариерата му са победата над Роджър Федерер на "Уимбълдън" през 2008-а година и над Новак Джокович на US Open 2010.

Испанецът, който днес навършва 32 години, спечели вчера 35-ия си пореден сет на Откритото първенство на Франция. Предишният рекорд на носителя на 16 титли от “Големия шлем” бе 32 поредни сета, спечелени в периода 2007-2009 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама