ЕС отчита нарастване на употребата на кокаин

14:00, 07 юни 18 / Свят 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската агенция за наркотиците представи годишния си доклад, в който се отчита нарастваща употреба на кокаин в ЕС, пише БТА. 

Отчита се, че европейският пазар на наркотици бързо се приспособява към постоянните промени в законодателството, насочени към пресичане на употребата на дрога. През 2016 г. около 1,3 млн. граждани на ЕС са били лекувани за употреба на наркотици.

Кокаинът остава най-често употребяваният наркотик в Европа. В последната година това вещество е било ползвано от 2,3 млн. млади хора (на възраст между 15 и 34 години) в ЕС. Въпреки че цената на кокаина не се променя, през 2016 г. чистотата на продавания на дребно наркотик достига най-високо равнище през последното десетилетие. За същата година в ЕС са били иззети 70,9 тона кокаин. Най-голямо е разпространението на кокаин в Западна Европа (Белгия, Холандия, Испания и Великобритания).

Данните в доклада показват, че все по-често употребяваните в ЕС наркотици се произвеждат на място, вместо да се внасят, като същевременно се разширява европейското производство на синтетични наркотици за износ. Според европейската агенция пазарът на наркотици в ЕС може да бъде повлиян от това, че в много страни по света употребата на канабис вече не се преследва и наказва от закона. По официални данни един процент от европейците на възраст 15-64 години пушат марихуана всекидневно.

Миналата година в ЕС са били установени 51 нови психоактивни вещества - приблизително по едно на седмица. Агенцията изразява особена загриженост от синтетичните видове хероин и морфин, които са с много по-голяма сила от добитите от растения упойващи вещества.

В доклада се посочва, че продажбата на наркотици "на ръка" остава основно търговско средство, а в интернет стотина сайта предлагат опиати. Значението на интернет и социалните мрежи за продажбата на наркотици нараства, пише в документа.

В последните четири години в ЕС нарастват смъртните случаи от свръхдоза. През 2016 г. в ЕС, Турция и Норвегия са отчетени над 9000 подобни случая, предизвикани главно от злоупотреба с хероин. Агенцията отбелязва "неотложната необходимост" да се преразгледа политиката за препарата "Налоксон" - противоотрова срещу свръхдоза хероин. Препоръчва се да се разшири обучението сред употребяващите наркотици и здравните работници по този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама