Парламентът подкрепи рестарта на АЕЦ "Белене"

13:06, 07 юни 18 / Политика 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор за АЕЦ "Белене" и да преговаря с него. Този мандат дадоха народните представители на правителството, след като подкрепиха предложението на ГЕРБ за рестарт на втората атомна централа.

Против гласуваха само от ДПС. Мнозинството обаче не подкрепи искането на БСП за падане на мораториума за строителството на АЕЦ "Белене", предаде БНР. 

Повече от три часа народните представители обсъждаха двата проекта на ГЕРБ и на БСП за бъдещето на АЕЦ "Белене".

И в двете решения е заложена възможността на пазарен принцип да се докаже, че проектът е реалистичен.

За разлика от управляващите, социалистите настояват да се отмени мораториумът за строителството на АЕЦ "Белене" от 2012 г.

Според заместник-председателя на "БСП за България" Жельо Бойчев липсата на отмяна на забраната връзва ръцете на правителството в преговорния процес.

„Решението на ГЕРБ аз го чета само по един начин – като липса на доверие към вас, към българското правителство, което трябва да проведе тези преговори и след това да представи вариантите за реализация. И тогава ще преценяваме кое е изгодно и кое не е изгодно за държавата, но да ви дадат мандат да водите преговори, да ви вържат ръцете… всичко друго, но това за мене е бламиране, а да не се отмени решението на парламента март месец 2012 година – е лицемерие, колеги от ГЕРБ“, заяви Бойчев.

Александър Ненков от ГЕРБ опроверга твърденията на левицата. Той призна, че подходът на управляващите е предпазлив, но с него се дават ясни граници за преговори.

„И вярваме, че ако бъдещите инвеститори наистина имат сериозно желание и виждат сериозен потенциал –  икономически и финансов, в този проект, то те биха били склонни да поемат по-големия риск, без да твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта. Нищо не рестартираме. Даваме просто мандат за следващите пет месеца да се направят евентуално проучвания какъв би бил истинският инвеститорски интерес“, коментира Ненков.

„Ние подкрепяме министъра и подкрепяме правителството да намери решение, така че да реализира платеното вече оборудване с дълъг цикъл на производство. Ние ще застанем зад правителството, но в никакъв случай няма да се съгласим да изграждаме „Белене“ независимо от всичко, независимо на каква цена, това няма как да стане“, каза Валентин Николов.

В подкрепа на решението на ГЕРБ се обявиха от "Обединени патриоти" и "Воля". БСП заяви, че ще го подкрепи, за да се направи първата решителна крачка към рестарта на енергийния проект. От ДПС се обърнаха с критики към ГЕРБ, тъй като, според ДПС, и в доклада на кабинета, и в решението на партията няма ангажимент за строителството на АЕЦ "Белене".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама