Кафето увеличава работоспособността и концентрацията

19:10, 07 юни 18 / Любопитно 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от университета на Охайо и Калифорнийския университет в Дейвис установиха, че употребата на кофеин увеличава концентрацията и работоспособността на хората, които работят в екип, съобщи "Лента", цитирано от БТА.

Изследването обхванало 72-ма студенти, които не знаели за целите на експериментите и смятали, че им предстои да дегустират нова марка кафе и да изберат заедно тема за групова дискусия. Изискванията за подбора на участниците включвали умерена консумация на кафе - до 4 чашки дневно, и липса на алергии.

Доброволците били разделени на две групи. Участниците в първата група получили напитки, съдържащи по 270 милиграма кофеин, преди обсъждането на темите, а участниците във втората (контролна) група - след обсъждането им. След като участниците консумирали кафе преди или след обсъждането, им било предложено да помислят 15 минути над темата за международното протестно движение "Окупирай" и да дадат препоръките си за включването й в списък с теми за групова дискусия. На доброволците било предложено също да преценят нивото на проявения от тях самите и от другите участници интерес към обсъждането.

Оказало се, че употребата на кафе преди изпълнението на задачите подобрило 1,4 пъти оценката за работоспособността на екипа в сравнение с контролната група. Участниците в първата група освен това уверили, че се увеличила концентрацията им. Друг експеримент с участието на 62-ма студенти, които консумирали кафе или безкофеиново кафе, показал аналогични резултати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама