Петкова: АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години

13:36, 07 юни 18 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"АЕЦ „Белене“ може да бъде готова в следващите 7-8 години", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Министър Петкова коментира отхвърленото в пленарна зала предложение на БСП за отмяна на решението на парламента от месец март 2012 г, с което изграждането на централата е прекратено. „Мораториум върху проекта „Белене“ няма и никога не е имало. Това, което народното събрание прие днес, е със свое решение да се възобновят действията, свързани с възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ в условията на пазарна реализация и чрез отделяне на пасивите и активите в отделна компания. Това решение, което е взело Народното събрание през 2012 г., е решение, подкрепящо действията на правителството тогава. С решението, което се взима днес, това е новата воля на българския парламент. Искам това да стане ясно – никога не е имало мораториум над този проект“, обясни енергийният министър.

Според нея, след днешната подкрепа за проекта от българския парламент, ръцете на правителството вече са развързани, а работата по реализирането му може да започне.

„НЕК трябва да направи пазарна оценка на активите, които притежаваме с този проект и да вървим напред. Много е важно процедурата да бъде добре конструирана, да бъде публична и прозрачна, с обективни критерии“, подчерта министър Петкова и изрази надежда, че инвеститорският интерес, който към момента е заявен, ще бъде препотвърден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама