Инструктори: Всеки пети шофьор е с купена книжка

21:30, 07 юни 18 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Корупцията в структурите на Министерството на транспорта и облечените в прекалена власт негови агенции бяха посочени като един от сериозните проблеми на пътната безопасност по време на публична дискусия в Благоевград.

Градът бе четвъртата спирка на общественото обсъждане на трите нови законопроекта за пътна безопасност. За четвърти път те получиха жълт картон от експертите и представители на неправителствени организации. Над 300 страници с критики към законите са внесени до този момент, призна заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група по проектозаконите, предаде БНР.
 
Не слабостите в нормативните актове, които вероятно ще се доработват поне още година, бяха основната причина за тревожната камбана, която започна да бие обществото, а корупцията. 

Инструктори, провеждащи шофьорски курсове, казаха: „Какъвто и закон да направим за движение по пътищата и за подготовка на водачите, докато не се справим с корупцията, няма да има никакъв ефект. Годишно се продават около 40 000 книжки. Всеки пети шофьор е с купена книжка“.

Темата за нестихващата корупционна епидемия в транспортното министерство и в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ повдигнаха от Института по пътна безопасност: „Не може да има взети изпити от водачи, които са полуграмотни, да не кажа неграмотни. Не може да има арестувани служители, които провеждат такива изпити, и да продължават да работят в институцията, която провежда изпити. Ако това не се коригира и не започнем кардинално да работим в тази сфера, ще ни бъде много трудно и ще отчитаме само тежки произшествия със загинали“.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов отговори: „Преписките са 11 и сме помолили 11 пъти прокуратурата да ни даде право да ги освободим. Отговорът е следният „Води се дело. Докато не бъдат осъдени тези хора и съдът да потвърди тяхната вина, нямаме право да ги уволним“.

Повдигналият темата за корупцията в транспортното министерство се оказа дисциплинарно уволненият като шеф на столичното ДАИ Кънчо Димитров, известен с това, че е подавал най-много сигнали за корупционни схеми. Той припомни, че и зам.-министър Ангел Попов е предаден на съд от прокуратурата за фалшиво обещание за съдействие с цел получаване на материална облага – подкуп от 8000 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама