Как екологичните и инвестиционни проекти влияят върху местната икономика?

12:50, 09 май 18 / Любопитно 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължаваме с поредицата, посветена на проекта "Интегриране на политиките за опазване на околната среда в дневния ред на общностите". Част от него е теренно изследване, което се провежда чрез качествен изследователски метод action research. За целите на проучването в предпроектния етап изследователски екип посети няколко общини, включващи голям брой или големи по площ защитени зони и където се пресичат всички видове интереси – инвеститори, екологични организации и местни общности. Ето част от резултатите на изследването, свързани с влиянието на екологичните и инвестиционни проекти върху местната икономика:

За разлика от много места, където екипът на проекта е работил, в Каварна и Шабла съществува почти пълно припокриване на статистическите данни за икономическото развитие и реалната оценка, получена при интервютата. Всички респонденти, без изключение, посочват селското стопанство, риболова и аквакултурите и туризма като движеща сила в развитието на общините. 

Земеделието се посочва като най-пряко засегнато - както от регулациите на защитените зони, така и от интересите на големите външни инвеститори, свързани с развитие на туризъм и енергия от ВЕИ. Природните паркове и резервати „изяждат“ от земеделската земя или пречат на разрастването на съществуващите земеделски стопанства. Същото на практика правят и големите ветрогенераторни полета, разположени на територията на изследваните общини. Респондентите посочват, че загубата на обработваема земя е основният проблем, пред който са изправени, и пряк виновник за генерирането на безработица в региона. 

Като втори проблем излиза придвижването на тежката селскостопанска техника през многобройните места с ограничителен режим за движение на подобни МПС, пряко свързани с екологията и проектите на инвеститорите. Представители на местната власт признават, че това не e оценено от компетентните органи при определянето на границите на защитените зони и много рядко се взема предвид при оценка на инвестиционните проекти в туризма или в ВЕИ.

Риболовът също се смята за пряко засегнат, главно от дейностите и рестрикциите на защитените зони. Макар и не особено многобройни, рибарските общности на територията и на двете общини са сплотени и добре организирани и изразяват явно недоволство от тенденцията към разширяване на природните резервати, особено що се отнася до прилежащата им акватория. Включването на част от акваторията към природен парк „Калиакра“ се разглежда от рибарите като целенасочено враждебно действие срещу тях. „Поколения наред сме ловили тук и не виждам нещо да сме съсипали. Даже сега ловим много по-малко и по-внимателно от при социализма, защото сме пряко зависими от улова. При Бай Тошо (Тодор Живков) има или няма риба – парите си ги взимахме“.

Респондентите единодушно заявяват, че и защитените зони, и инвестиционните проекти извън туризма не създават работни места за местната общност или създават по-малко, отколкото са били загубени в резултат на дейността им. Туризмът в региона е изключително специфичен с нееднозначно влияние върху общността и заслужава да бъде анализиран по-внимателно.

 

Повече за проекта можете да научите и от официалната му фейсбуук страница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама