Саудитска Арабия отмени забраната на жени да управляват превозни средства

12:10, 24 юни 18 / Свят 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените в Саудитска Арабия се чувстват все по-добре!
Кралски указ, който отменя десетилетната забрана на жени да управляват превозно средство, влиза в сила от днес.
Историческа реформа, която се очаква да доведе до нова ера на социална мобилност.

Вдигането на забраната се очаква да бъде трансформативно за всяка жена в КСА, ( Кралство Саудитска Арабия ) освобождавайки ги от зависимостта от частни шофьори или мъже роднини/приятели.

"Това е голямо постижение", каза милиардерът Саудитският принц Ал-Уалид бин Талал.

Някои жени, нетърпеливи да се възползват от възможността, седнаха зад волана още в първите минути след полунощ срещу неделята. Една от тях - 30-годишната Уала Абу Негъм - каза за ДПА: "Най-сетне мога да посетя своите роднини, без да моля съпруга си да ме закара.“

Около три милиона жени в Саудитска Арабия могат да получат лицензи и да започнат да шофират активно до 2020-а година, според консултантската фирма PricewaterhouseCoopers.

Ако властите дават признание на жените, които се борят за премахване на забраната за шофиране, това означава да признаем, че реформите могат да бъдат спечелени чрез активизъм, а след това саудитците могат да поискат повече“, добави принц бин Талал.

На 26 септември миналата година кралят подписа указ, който влезе в сила сега. В началото на юни властите започнаха да издават книжките. Освен това беше приет закон, защитаващ правата на шофьорките и целящ да предотврати тормоз, припомня ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама