ЕС активира защитата на компаниите от Европа от US санкциите срещу Иран

09:30, 07 авг 18 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС активира блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Блокиращият регламент влиза в сила в 6:00 часа брюкселско време (7:00 часа българско време).

Регламентът дава възможност на европейските компании да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили. Той също така обявява за юридически недействителни на територията на ЕС всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите.

Мина Андреева уточни, че регламентът забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, с изключение на случаите, в които това става със специалното разрешение на Европейската комисия. Тя допълни, че такова разрешение може да има, ако неизпълнението на санкциите може да нанесе сериозни щети на интересите на европейски компании или на целия ЕС.

Евросъюзът обяви, че "дълбоко съжалява за санкциите, които САЩ налагат на Иран, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение, постигнато през 2015 г.

В изявление на шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и на външните министри на Великобритания, Германия и Франция се посочва, че Евросъюзът ще работи за това да останат отворени "ефективни финансови канали с Иран".

"Дълбоко съжаляваме, че САЩ връщат санкциите след оттеглянето си от Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД)", се посочва в изявлението. "Решени сме да защитим европейските икономически субекти, които развиват легитимен бизнес в Иран", се подчертава в документа.

По тази причина обновеният европейски блокиращ регламент влиза в сила на 7-ми август, за да защити компаниите от ЕС, които развиват законен бизнес с Иран от последиците на американските екстериториални санкции, се допълва в изявлението.

Блокиращият регламент е създаден през 1996 г., за да се заобиколи ембаргото срещу Куба, но така и не е използван на практика. Той трябваше да се разшири и измени, за да може да се прилага в случая с Иран.

Целта на регламента е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми като петролната компания Тотал (Total) решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях не се направи изключение от американските санкции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама