„Сляпата Вайша“ влиза в Лувъра

17:20, 07 авг 18 / Култура 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Анимацията „Сляпата Вайша“, която спечели на създателя си Теодор Ушев, както номинация за Оскар, така и директен пас за членство в Американската филмова академия, влиза в Лувъра. Присъствието й в най-големия национален музей във Франция ще бъде част от специална програма, посветена на най-добрите рисувани ленти. Това ще се случи от 13 октомври.

Припомняме, че в средата на месец юни Ушев триумфира с наградата „Сезар“ на френската киноакадемия – отново със „Сляпата Вайша“. В края на миналата година пък режисьорът, чиято постоянна адресна регистрация го позиционира в Канада, бе удостоен и с орден „Кавалер на Изкуствата и културата“ от Министерство на културата в Република Франция. „Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция. Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря! За сведение - коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня.“, отбеляза тогава Ушев. Сред бъдещите проекти на режисьора, който е вече част от Американската филмова академия, е дебютният му пълнометражен игрален филм „Пумпал“.

Действието във филма, вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, ще представи един по-мрачен свят, на самия предел на човешката история. Жанрът на филма е научна фантастика, а комунистически паметници ще послужат като символи на злото. Снимките на лентата ще се проведат в България, Сърбия, Македония и Румъния, а техният старт ще бъде даден наесен. В проекта си Ушев ще вмъкне и около 25-минутни анимационни кадри. Причината – кинодеецът иска да придаде магически нюанси на шокиращи места, сред които и паметника на Бузлуджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама